
I Fokus
Här hittar du alla våra senaste inlägg, poddar, filmer och annat spännande!
Veckobrev 33 – Bildningen och det genuina
Jag gillar förstås människor som kan sin sak. Som är kunniga i det de håller på med – vana, trygga, pålästa, etc. Som tycker om att göra det de gör, Som överraskar en med allt de kan och som hela tiden vill lära sig mer.
Veckobrev 32 – Kunskapen och barnen - igen!
Den här veckan sammanstrålar jag med ”De nya tolfterna”, en grupp som inspirerats av Ellen Keys m fl klassöverskridande kvinnomöten från 1890-talet och 70 år framåt...
Att vara universitetslärare - för 28 år sedan del 2
Bodil och Jonas forsätter att diskutera "Att vara universitetslärare", vikten av årstider, ärliga samtal och hur teknologi påverkar kommunikation. De reflekterar över begreppet "telekunskap" och utmaningarna med...
Veckobrev 31 – Villa inte bort korten!
Jag tänker ofta på det här citatet (källa okänd): ”Människorna gick in i betydelsernas värld där betydelserna härskade allena.
Det var en ensam och onödig värld – en värld för människor...
Veckobrev 30 – Lärare då och nu
När jag plockade fram ett 28 år gammalt dokument ”Att vara universitetslärare” och satte det under Jonas Fagersons ögon, exploderade han i frågor...
Nytt poddavsnitt: Att vara universitetslärare - för 28 år sedan del 1
Under sommaren 2024 reflekterade Bodil och Jonas över ett politiskt skifte i USA och behovet av att bemöta trams som trams. De diskuterar vikten av kunskap som fundament för demokrati och framtid, samt problematiken med mobbning, lögner och missriktad tolerans i dagens samhälle. Avslutningsvis blickar de framåt mot en höst med nya projekt och möten.
Veckobrev 29 – Om jag:et och vi:et
Det var i veckobrev 27, det om konvivialitet, som jag första gången tog upp bilden nedan, skapad av Mattias Christenson efter en idé av mig. Även om jag inte nämnt bilden tidigare, har jag...
Professor Bodil Jönsson: "Så fint att kunskap finns"
Intervju med Bodil Jönsson från tidningen Akavia Aspekt kring boken "Så fint att kunskap finns!"
Veckobrev 28 – Trams är trams. Weird!
Det har gått hela två månader sedan förra veckobrevet i juni, men nu har jag lämnat sommarens ljuva intighet och återupptar därmed bland annat veckobrevsskrivandet. Den här veckans brev mynnar ut i två angelägna frågor på slutet.
Nytt poddavsnitt: Weird = konstig eller knäpp?
Under sommaren 2024 reflekterade Bodil och Jonas över ett politiskt skifte i USA och behovet av att bemöta trams som trams. De diskuterar vikten av kunskap som fundament för demokrati och framtid, samt problematiken med mobbning, lögner och missriktad tolerans i dagens samhälle. Avslutningsvis blickar de framåt mot en höst med nya projekt och möten.
Sommarspecial
I detta veckobrev så blir det en specialare. Du får här de första veckobreven som vi inte tidigare publicerat. Hoppas att dessa, nr 1-10, skall räcka över hela sommaren då vi nu gått på ledighet. Återkommer i augusti!
Nytt poddavsnitt: Gåvoekonomins rikedom och dess koppling till kunskap
Bodil och Jonas diskuterar begreppet gåvoekonomi - att ge utan att förvänta sig något direkt i gengäld. De ger exempel på hur detta förekommer inom kunskap och akademi. Gåvoekonomin kontrasteras mot den vinstdrivande ekonomin och kopplas till idéer om samskapande.
Glad sommar!
På fredag kommer sista nyhetsbrevet denna terminen men det innehåller också många veckobrev som tidigare inte publicerats samt poddavsnitt. Ha en riktigt go sommar och på återhörande i augusti!
Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev så klicka här!
Veckobrev 27 - Konvivialitet och smultron
Idag vill jag skriva om konvivialitet, smultron och ”Uppdrag Kunskap”. Brevet får börja med en bild av Mattias Christenson.
Nytt poddavsnitt: Konvivialitet - nyckeln till glädje och framgång tillsammans
I detta avsnitt utforskar Bodil och Jonas begreppet konvivialitet och dess betydelse för mänskligt samspel. De diskuterar vikten av att skapa miljöer präglade av tillit, nyfikenhet och glädje…
Film: AI och NI
Dags för nummer sex i en serie filmer med Robert Nybergs fantastiska teckningar och Bodils tankar till dessa.
Veckobrev 26 – Hätskheten mellan kunskapsivrare och kunskapsförnekare
Varför blir det ofta blir så laddat när kunskapsivrare möter kunskapsförnekare? Det kan ju knappast bero på kunskaperna i sig…
Veckobrev 25 - Handens kunskap
De här veckobreven är avsiktligt så korta att de måste baseras på exempel för att alls hinna bli tydliga innan de tar slut.
Film: Var rädd om kunskapen!
Dags för nummer fem i en serie filmer med Robert Nybergs fantastiska teckningar och Bodils tankar till dessa.
