Veckobrev 30 - Då och nu

Hej,

När jag plockade fram ett 28 år gammalt dokument ”Att vara universitetslärare” och satte det under Jonas Fagersons ögon, exploderade han i frågor som han sedan ställde i podden idag 6/9:

Jonas-frågor

1.     Vilks tankar virvlar främst upp i dig nu, Bodil, när du har tillgång till både 1996 och 2024?

2.     Hur tänker du om bron mellan universitetens två uppgifter (att bedriva forskning och utbildning) idag: är den främst att förmedla den senaste forskningskunskapen till studenterna eller hänger den främst ihop med att studentens lärande (av för hen ny kunskap) kan vara snarlikt forskarens (av för mänskligheten ny kunskap)?

3.     Finns det något som särskilt överraskat dig och som berör IT-utvecklingens betydelse för universiteten?

4.     Går det att alls skapa det djupgående goda samtalet inuti universiteten när så mycket annat konkurrerar om tiden?

5.     Etc

Det bara fortsatte och Jonas kom sammanlagt med 14 frågor av vilka vi hann med 8 i dagens podd. Resterande 6 (plus de frågor som du förhoppningsvis vill bidra med) kommer i nästa podd den 20!9.

Själv har jag nu bara en fråga:
Vad är det som du mest undrar över utifrån min text ”Att vara universitetslärare?

Det vill jag gärna ha med i samtalet.

Allt gott

 
Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Veckobrev 31 - Betydelsernas värld

Nästa
Nästa

Nytt poddavsnitt: Att vara universitetslärare - för 28 år sedan del 1