Veckobrev 2

Tänk att…

Jag träffar så många enskilda människor utifrån boken ”Så fint att KUNSKAP finns!” Märker allt tydligare hur många det är som inte vill ha det så här förvirrat och ensamt längre. Man orkar inte med vilsenheten utan längtar efter tryggheten i det äkta, dvs efter att utan förbehåll kunna lita på människor runt omkring och på kunskapen.

Dags alltså för en äkta folkrörelse kring ”Kunskap Finns!” Bra då att redan boken finns. Själv tänker jag därtill hålla en mängd föreläsningar på temat under året som kommer. Men folkrörelser drar ju inte igång bara utifrån ett behov eller en bok eller föreläsningar. Eller ens utifrån en kombination av alla tre. Hur många tankar som än virvlar runt i dig som åhörare i ett publikhav eller som läsare*) där hemma, gör tankens olidliga lätthet dina associationer svåra att greppa och hålla kvar. Med effekt att de liksom bara virvlar undan för dig själv och garanterat inte når någon annan.

Manifesterar sig gör tanken först när du uttalar den i ett sammanhang. När andra reagerar på dina tankar och du på deras. Så som kan ske i en massa olika sammanhang: när man gör projektarbeten i skolan och studiecirklar i bildningsförbunden kring kunskapens grundläggande värden och betydelser. Och när man vitaliserar specifika kunskapssamtal på arbetsplatser och inuti politik, ungdomsförbund och seniorverksamheter. För att inte tala om alla de sammanhang vi kommer att kunna skapa på nätet.

Själv tänker jag under 2024 försöka backa upp de grupper som kan bli föregångare i folkrörelsen. Det första jag kan hjälpa till med är själva grundmaterialet i boken – det finns ju där och utgör genom sin struktur samtidigt en studiehandledning i sig. Det andra är att föra vidare information och idéer utifrån sådant som växer fram i olika sammanhang runt om i Sverige**). Håll utkik!

GOD JUL 2023

*) PS1. Det kommer också att gå att lyssna på boken, dvs det kommer en talspråksversion under våren. Inte en uppläst bok där någon läser boken rakt upp och ner utan en intalad, där jag stycke för stycke på talspråk berättar vad som står där.

**)PS2. Kanske också internationellt – översättning pågår.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Veckobrev 3

Nästa
Nästa

Veckobrev 1