Veckobrev 1

Tänk att…

Med början NU, 12/12, 2023, tänker jag försöka fånga några av alla de tankar apropå kunskap som dykt upp i mitt huvud den senaste veckan. Tankeflödet har ju inte tagit slut bara för att min bok ”Så fint att Kunskap finns!” kom ut för en knapp månad sedan! Tvärtom, tankarna bara fortsätter att komma. Ungefär lika ostoppbara och generösa som vad tiden är i sin obönhörliga gång.

Utanför fönstren i mitt arbetsrum ser jag i skrivande stund hur det flockas domherrar, talgoxar, blåmesar, hackspettar, bofinkar, nötväckor och korsnäbbar, allt medan jag sitter här och skriver och då och då tittar ut. Ibland blir de bortschasade av skator och duvor som tränger sig före i kraft av sin storlek. Själv tänker jag att det enda jag vet om fåglarna och deras fågelkunskaper är sådant som jag direkt kan utläsa av deras beteende. Ja, egentligen vet jag ju inte ens det, för mellan fåglarnas existens och min finns det åtminstone två filter.

Det ena utgörs av min begränsade syn- och hörförmåga: vi människor kan bara se inom ett visst våglängdsintervall och bara höra inom ett likaledes begränsat frekvensintervall. Fast sådana hinder kan man ju ta bort genom att komplettera de egna förmågorna med sådan teknik som registrerar också utanför det för människan se- respektive hörbara. Det andra hindret är mer omutligt: vi människor kan ju bara tänka sådana tankar som är möjliga utifrån vår egen hjärnkapacitet. Möjligen blir det AI:n, den artificiella intelligensen, som efterhand kommer att möjliggöra ett större överlapp mellan exempelvis fåglarnas kunskapsvärld och vår egen.

Tillsvidare får vi försöka vara lite mindre omnipotenta i vår kunskapssyn och åtminstone ibland tänka på att det vi kallar för kunskap inte är något annat än mänsklig kunskap. Vilken som bekant är stor redan den. Men runt omkring oss finns det levande varelser med helt andra kunskaper, vissa inbyggda (prewired, förprogrammerade) och andra erfarenhets- och kommunikationsberoende. För liver kan helt enkelt inte fungera utan ett mer eller mindre utvecklat lärande.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Veckobrev 2

Nästa
Nästa

Bokrelease!!!