Veckobrev 5
Jag arbetade i många år som fysiker på tekniska högskolan i Lund – och fysiker kommer jag att förbli livet ut. Fast den senare delen av mitt yrkesliv där ägnade jag åt forskning och utbildning kring själva mötena mellan mänskliga behov och tekniska möjligheter. Jag var alltså inriktad på vad tekniken kan göra med oss och vi kan göra med den. Inte heller de ränderna har gått ur. Också numera väcker tekniska nyheter främst en fråga i mig: vem skulle detta kunna vara extra bra för?
Vad gäller appen ”Be my eyes” behöver man inte fundera på det – den är från början utvecklad direkt för människor som har nedsatt syn eller är blinda. Men det hindrar inte att också vi andra kan ha stor glädje av den. Ladda gärna ner den! Klickar du på kamerasymbolen där (betitlad ”Be my AI”…), får du efter några sekunder ut en text om vad bilden föreställer. Alldeles i detta nu producerade den följande text när jag fotograferade det som finns framför mig här till vänster om datorskärmen:
”Bilden visar en arbetsplats med olika föremål. I förgrunden finns en hög med papper och dokument, några är handskrivna och andra är tryckta. Till vänster i bilden finns en vit tidskriftssamlare i genomskinlig plast och på den en lapp där det står ”Kunskapsboken”. Den är fylld med flera mappar och papper. I bakgrunden hänger en tavla med en abstrakt målning av ett landskap eller trädgård. Färgerna är mestadels gröna och blåa med ett inslag av rött. På bordet syns även en svart anteckningsbord med texten 2024.”
En pregnant och bra beskrivning, bättre och snabbare gjord än vad jag hade kunnat göra själv! Fast jag hade förstås lagt till att tavlan var Stellan Mörners ”Sommarfönster” från 1950-talet som hänger just där den hänger eftersom den är så bra för mig att vila ögonen på när jag tänker. Just nu undrar jag över vad jag kan ha det här AI-tillskott till? De vanligaste användningsområdena för ”Be my eyes” är:
Att hitta sådant man blivit av med
Att beskriva bilder, målningar och konsthantverk
Att matcha eller beskriva färger
Att läsa etiketter
Att fixa datoråtgärder
Att göra inköpslistor
Att hitta sista förbrukningsdagen
Att lära sig hitta i nya omgivningar och till nya platser
Att skilja mellan olika föremål
Att få veta avgångs- och ankomsttider
Om det stämmer också för mig, det vet jag inte ännu. Man kan ju inte veta förrän man har provat. Man kan faktiskt inte det! Så ska ”Be my eyes” bli en personlig assistent till mig i mitt liv, får jag förstås prova mig fram. Vilket är lätt gjort: mobilen har de flesta av oss alltid inom räckhåll och den här användningen kostar inget extra.