Veckobrev 45 - Om att få ge i juletider

Hej,

Så är det då dags för oss alla att jula till det, både i omvärlden och i själen. Vilken fin tradition det är att just när året är som mörkast få en vecka eller två inriktade främst på glädje och givande. Det behövs i decembermörkret så till den milda grad att jag tror att om inte julen redan hade funnits, så hade vi uppfunnit den.

Här i årets sista veckobrev vill jag ge bort tre immateriella julklappar: två bildliga och en textburen.

Bild 1: en annorlunda julgran.

Tänk dig att stjärnan i toppen symboliserar LYCKA, stammen FRIHET, grenarna RÄTTVISA och den stiliserade roten SANNING! Alla fyra hänger samman, inte bara här i den tänkta granen utan också i levande livet. Jag berättar mer om det i mitt Vinter-program i Sveriges Radio P1 den 1 januari 2025.

Bild 2: en annorlunda glittergirlang.

Tänk dig att glitterspröten utgörs av de nyckelord som funnits med som taggar i de hittillsvarande veckobreven! Vad blir det för kunskapsglitter som träder fram om man ser alla samtidigt? Mer är som bekant inte bara ”mer”. Mer är annorlunda. Och fler är inte bara ”fler” – fler är också annorlunda. När julefriden väl lagt sig, ska också jag ta mig en funderare på vad det blir för helhet som träder fram utifrån taggarna i de 45 breven. Det 46:e kommer den 10 januari.

En jultext om kärlek

Det finns så många olika sorters kärlek – den mellan föräldrar och barn, far-/morföräldrar och barnbarn, den mellan vuxna, den mellan människor och djur, fosterlandskärlek, kärlek till en hobby, … Det där att de alla kallas ”kärlek” fast de har så olika karaktär betyder säkert något – språket ljuger sällan. Vad kan då det gemensamma vara mellan alla dessa kärlekar?

Jag har landat i att kärlek helt enkelt är att få ge. Att få ge förbehållslöst och villkorslöst. Rent och vackert, men inte alltid så lätt. Skall du få ge förbehållslöst, måste mottagaren vilja ha förbehållslöst. Dessutom drabbas du kanske av tvivel: vill jag verkligen ge så förbehållslöst? Och om det förbehålls­lösa vacklar, vacklar kärleken själv. Men det du gör i total kärlek känner inga gränser vare sig vad gäller tillit, trygghet, tålamod eller tid. Alla dessa t:ord kan ställa till det i vardagen och i stressen, men de har inte särskilt stora chanser på kärlekens hemmaplan, julen.

Därför: när jag nu önskar dig en GOD JUL så vågar jag faktiskt tro att den önskan har en god chans att gå i uppfyllelse!

 

Allt gott

 

Ny bok julen 2024!

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Gott nytt år! med Vinter i P1

Nästa
Nästa

Veckobrev 44 - Kunskap och sanning