Veckobrev 40: Ett gigantiskt iscensättande

Hej,

USA-valet blev som det blev. Nu väntar dess iscensättande, och det finns många skäl att bäva inför följderna av det. Det gör förstås även jag. Men jag har också undringar och funderar över om effekterna av iscensättandet inte bara blir katastrofer utan också kommer att kunna fungera som hävstånger till gagn för kunskapsrenässansen.

Att lögnvarnarna och kunskapsförespråkarna i USA inte togs på tillräckligt stort allvar av medborgarna när de gick och röstade – det är sin sak. Men det är en helt annan att om/när Trump-regimen försöker förverkliga direkt lögnbaserade löften, kommer implementeringarna att ske i en existerande verklighet. Och den verkligheten består endast till en liten del av människor – resten utgörs av sol, vind, vatten, jord, djur, växter, befintlig teknologi, existerande infrastrukturer, … Denna rest är i allt väsentligt faktabaserad, inte åsiktsbaserad. Vad vi kommer att få vara med om blir alltså storskaliga kunskapsfrämmande försök i realtid. Av vilka somliga direkt kommer att visa på faran att handla i strid mot vetenskap och beprövad erfarenhet och andra kommer att göra det samma men med fördröjning.

Om man försöker bygga en ångmaskin och konstruerar den på ett sätt som strider mot termodynamikens lagar, utmynnar det hela garanterat i ett misslyckande. I sämsta fall exploderar den.  I bästa fall blir resultatet bara en maskin som vägrar att gå, dvs som inte kan något annat än att stå stilla i all sin funktionsoduglighet. Explosioner alternativt funktionsodugligheter kommer att bli resultatet om man utifrån en halsstarrig åsiktsbaserad politik försöker genomföra sådana politiska idéer som strider mot naturvetenskapens grundlagar. Dessa är obönhörliga, dvs inte förhandlingsbara. Och som redan Galilei sa i sin kamp inte mot politiken men väl mot den katolska kyrkan: ”när allt kommer omkring, handlar våra dispyter inte om ord. Låt oss gå till demonstrationer, till observationer och experiment.” Galilei ironiserade förresten också över kyrkans argumenterande: ”som om de med sina krumbukter kunde få ner himlakropparna från himlapällen …”. All vetenskap och beprövad erfarenhet är ju inte lika tydlig och obönhörlig som naturvetenskapens. Men en rimlig gissning är att när Trumps politiska åsikter ska omsättas i praktisk verklighet, kommer en hel del att stupa på sådant som både samhällsvetare och humanister redan ”visste” fullt ut.

Låt oss hjälpas åt att uppmärksamma effekterna på det slagfält som skulle kunna betecknas som ”Trump-mot-kunskapen”. Iakttagelser där kan bli till goda hjälpmedel för den renässans av kunskapen som hägrar om hörnet.

Allt gott

 
Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Folkbildning – nyckeln till samhörighet

Nästa
Nästa

Veckobrev 39: Magnus&Brasse och Trump