Veckobrev 9

Det sägs att hälsan tiger still. Men det kan också ohälsan göra, åtminstone den ohälsa och den trötthet som kommer ur kunskapsförvirringen. Hur ska man kunna protestera mot det som bara glider undan, det som man inte kan hitta någon att ställa till svars för eftersom det hela genast avlöses av något annat eller något tredje? Detta har redan hunnit bli till ett Moment 22: vi hinner inte protestera eller ens medvetandegöra den ohälsosamma okunskaps-olusten för oss själva, och därför kan vi inte heller lära oss något från den ena upplevelsen till den andra.

Jämför gärna hur det är för de storskaliga cyberangreppen! Somliga polisanmäls, andra inte. Många väljer att betala sig ur krisen i hopp om att därmed komma lindrigare och snabbare undan. Vilket får två självklara effekter: bedragarna har nu fått ännu mer resurser till nästa attack och dessutom har inte beivrarna (polisen och andra myndigheter) kunnat lära sig något av det oanmälda och undangömda. På samma sätt går det för de ekonomiska individbedrägerierna på nätet – de kan fortgå i det närmaste opåverkade eftersom det är så få som anmäls och rättvisesystemet därför inte kan lära upp sig.

I analogi med detta: första steget för oss som vill rensa upp i okunskaps-olusten kan vara att skapa en exempelbank med berättelser från sådana tillfällen då man blev rent matt av det kunskapsförvirrade. Kommer du att vilja bidra till en sådan på https://uppdragkunskap.se med dina exempel? Om det blir tillräckligt många som gör det (några hundra), är jag alldeles övertygad om att det kommer att gå att hitta mönster med hjälp av endera NI (Naturlig Intelligens) eller AI (Artificiell Intelligens). Och att vi med hjälp av de mönstren kan hitta effektiva motmedel.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Veckobrev 10

Nästa
Nästa

Veckobrev 8