Veckobrev 7

Just idag fantiserar jag om att vi behöver en ny Myndighet, MKB, Myndigheten för Kunskapsskydd och Beredskap. I analogi med MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

Medan MSB ”stärker samhället i att förebygga och hantera olyckor, kriser och konsekvenser av krig”, ska MKB stärka samhället, institutioner, grupper och individer i att förebygga och hantera kunskapsmoras, systematiska kunskapsbedrägerier och en sådan utbredd vilsenhet och uppgivenhet som uppkommer när allt fler frågar sig hur de alls ska kunna veta vad som är sant.

Handen på hjärtat: du var väl inte heller preppad mot kunskapsföraktet när det började sprida sig så smått för sisådär 1-2 decennier sedan? Inte fattade väl du genast vad det sedan var som exempelvis Trump satte igång med sitt vrålljugande före, under och efter sin ämbetstid? Stormningen av Kapitoleum blev till det yttre det största materiella exemplet på vad lögner kan sporra till. Men immateriellt var det allvarligaste att han hos så många planterade en djupgående misstro mot sådana valresultat som gick emot de egna önskningarna.

Ska verkligen ett civiliserat samhälle få vara så oskyddat immateriellt att det inte kan förebygga en sådan immateriell samhällsimplosion? Snart kommer vi i Sverige att få en uppdaterad version av ”Om kriget kommer”. Själv ser jag ett uppenbart behov av en immateriell motsvarighet: ”Om kunskapen försvinner”. Inte ska väl vi som USA vara hänvisade till att behöva invänta domstolsbeslut som påföljd efteråt om någon djupt kränker kunskapens immaterialrätt? Insatser ska till i förväg, och ansatser till missbruk ska kvävas i sin linda. ”Prepping” var ordet!

PS: Läs gärna mitt bokkapitel ”Kunskap och demokrati” i ”Så fint att kunskap finns!”

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Medverkan i ICA Kuriren

Nästa
Nästa

Veckobrev 6