Veckobrev 22

TÄNK ATT …

Samtalen och musiken

Då och då har jag under årens lopp fått vara med om att olika orkestrar bjudit in mig till samarbeten för att vi i en och samma konsert ska varva musik (deras) med tal (mitt).  Varje gång har jag blivit lika glad och utmanad över inviten och därför genast svarat ”JA!”. Och undantagslöst sedan fått vara med om att resultaten av samarbetena blivit ännu bättre än vad jag hade trott och hoppats på.

Det är som om själva formatet gör något med mig. I mina instick i konserten kan och vill och vågar jag vara mer koncis och samtidigt mer utbroderande än vad jag klarar i ett vanligt ostört föreläsningsformat. Det är som om jag blir liksom infiltrerad av musiken när jag sitter där mitt i orkestern. Reser mig upp bara när det är min tur att tala. Sätter mig ner och vet att vävandet fortsätter inuti människorna framför mig medan musiken tar över. Efter ett tag blir auditoriet ännu mer öppet för nya tankar och behöver inte fästa sig vid om tankarna kommer från mig eller dem själva. För hela tiden finns musiken där och inspirerar, lyfter och binder samman.

Har nu börjat fundera på om detta koncept skulle kunna komma till användning också inuti ”Så fint att KUNSKAP finns!”. Det här formatet kan kanske rentav bli en första ”femte provins” för detta (jämför veckobrev 6).


Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Nytt poddavsnitt: Kunskapen, tiden, tempot och rytmen

Nästa
Nästa

Veckobrev 21