Veckobrev 19 - Familjen Artificiella Intelligenser?

TÄNK ATT …

Familjen Artificiella Intelligenser?

Att tankarna styr orden – det vet vi ju. Kanske tänker vi inte fullt så ofta på omvändningen, det vill säga att orden styr tanken? Men de gör ju faktiskt det, ända ner på den detaljnivå där man väljer mellan singularis eller pluralis.

Fundera ett ögonblick på hur vi pratar och skriver om AI:n, ”den artificiella intelligensen”? Just så – vi uttrycker oss som om AI:n måste vara en. Men det måste den ju inte – det finns redan ett otal AI-aktörer, AI-algoritmer och AI-applikationer. Och eftersom vi alla, medvetet eller omedvetet, använder oss av AI, riskerar vi nu att hamna i skilda AI-styrda föreställningsvärldar inuti AI-buketten. Mellan dessa kan murarna bli minst lika höga som vad de är mellan skilda religioner. Tänk dig en värld där det finns en Trump-AI, en Putin-AI, en Bernie-Sanders-AI, en EU-AI, en sionismens AI, en judendomens AI, en kapitalismens AI, en socialismens AI, etc!

Det kan förstås också hända att en viss AI-algoritmstyrning visar sig vara så överlägsen gentemot de övriga att just denna får en monopolställning liknande den de tidiga encyklopedierna hade. En sådan monopolställning går inte att erövra med mindre än att AI:n ifråga (obs singularis!) visat sig vara mer användvärd  för människans förmåga att bättre ta hand om sig själv och varandra och de gemensamma resurserna.

Själv hoppas jag givetvis på det sistnämnda samtidigt som jag fruktar de förstnämnda. Så hur kan vi medverka till att det kommer fram en faktabaserad AI som likt Wikipedia förmå motstå de flesta infiltrationsförsök?

Allt gott

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Veckobrev 20 - Men så vakna då!

Nästa
Nästa

Veckobrev 18 - Om kunskap och överenskommelser