Veckobrev 11

Vår samtid är överfull av avlastningsmekanismer. Det räcker att luta sig tillbaka och fundera en stund så kommer man på hur mycket gammel-AI man är omgiven av. Och steget är då inte långt till insikten att både gammel-AI:n och ny-AI:n har sina ursprung i mänskliga drömmar, önskningar och behov

  • Det hade ju inte funnits så många vägar och rälsar och tågtidtabeller om vi inte så gärna hade velat resa till varandra och också skicka saker till varandra.

  • Vad gör sista förbrukningsdagsangivelsen på matförpackningen åt dig? Jo, något mycket praktiskt: du slipper använda dina sinnen och ditt omdöme för att själv avgöra vad som är tjänligt att äta.

  • Vad gör hastighetsmätaren i bilen åt dig? Jo, befriar dig från att behöva lyssna på motorljud eller känna av vibrationer för att veta hur fort du kör.

  • Vad gör elcykeln åt dig? Jo, ger dig mer kraft än det egna pedaltrycket när du så behöver i uppförsbackar och motvind.

  • Vad gör de färdiga programmen i diskmaskin och tvättmaskin för det olika hårt smutsade åt dig? Befriar dig från att välja vattentemperatur och tidsåtgång för varje enskildhet.

  • Och vad gör alla dessa tidmätare, temperaturmätare, påminnare åt det? Etc

Alla dessa exemplen handlade om dig i din materiella omvärld. Men samspelet inom det immateriella har blivit väl så viktigt, och internet, sökmotorer, mm utgör nu inte bara våra ständiga lydiga tjänare utan också själva nyckelfaktorerna för kunskapsvärlden och för mycket av det sociala.

Lägg därtill den framvällande kommunikativa ny-AI:n! Vart denna kan föra oss och vart vi kan föra den tror jag ingen av oss ens anar. Men visst är det (med Askungens ord) alldeles underbart att få leva i en tid då dessa tidigare oanade möjligheter inte bara kommer att uppenbara sig utan också bli till en del i den alldeles vanliga vardagen.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Veckobrev 12

Nästa
Nästa

Berättarboken