Veckobrev 10

En allt större andel av oss lägger numera mer tid och engagemang på det immateriella än på det materiella. Ändå verkar det som om det allvarliga i immateriella brott än så länge inte uppmärksammats juridiskt och som om straffpåföljderna därför är så gott som obefintliga.

Men kunskapsförvirrande handlingar och verksamheter hör garanterat till det som borde både beivras och bestraffas. Särskilt som dessa inte bara är ett brott mot individer utan också utgör en attack mot själva samhället. Det går helt enkelt inte att skapa och vidmakthålla en tillräcklig tillit och trygghet i ett kunskapsunderminerat samhälle; jämför gärna mitt kapitel ”Kunskap och demokrati” i ”Så fint att kunskap finns!”

Och i samma ögonblick som man blir medveten om att kunskapsförvirrande handlingar och verksamheter allvarligt kan skada både nationen och dess institutioner, blir det uppenbart att de faktiskt bör hänföras till terrorbrotten. För sådana är straffpåföljderna högre än vad de är för övriga brott.

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Medverkan i “Forskning för Livet”

Nästa
Nästa

Veckobrev 9