Veckobrev 43 – Veckobrevsjubileum, ny bok och Vinter

Hej,

Denna veckan har varit och är makalös.

·       Det är ett år sedan jag började skriva veckobrev.
Veckobrevsjubileum, alltså!

·       Min bok, ”Fact up!”, kom ut i handeln. 

·       Och i torsdags presenterade Sveriges Radio P1 mig som en av årets Vintervärdar. På självaste nyårsdagen, 1/1, 2025, den dag då vi har årets alla möjligheter framför oss.

Det här är så mycket så det kan jag inte riktigt ta in. Jag lovar att det inte ska bli någon vana för det skulle jag inte palla för. Men samtidigt varken kan eller vill jag dölja: det här är ju roligt! JÄTTEROLIGT! Därför har jag inte så mycket annat att säga/ skriva om. Så låt mig då hålla mig till det. Ordspråket säger ju att Varav hjärtat är fullt, därav talar munnen. Dvs för min del blir det: Varav hjärtat är fullt, därav består veckobrevet. Låt mig berätta om den nya boken:

I ”Fact up!” pekar jag framåt mot en kunskapsrenässans präglad av en förnyad tillit till det som tidigare århundraden av kunskaps- och bildningsinsatser tillfört oss. Jag är ju tidstänkare och tror mig se hur den gyllene tiden för ad hoc-sanningar blandade med vrållögner nu är på väg att ebba ut.

Men det finns faktiskt ingen pendelrörelse i världen som befriar människan från hennes ansvar att handla. När suget efter verkligheten börjar göra sig gällande i samtiden gäller det att ta hand om de möjligheter som uppenbarar sig. Särskilt för barnens och tonåringarnas skull – det är de två grupperna som farit mest illa av de senaste decenniernas förvillelser.

Boken är rik på exempel och reflexioner, speciellt från det senaste året inklusive det amerikanska valet. Den är framåtlutad och handlingsinriktad och kan om man så vill ses som version 2.0 av boken ”Så fint att Kunskap finns!” från 2023.

Fact up!-boken har följande innehåll:

Förord                                                                                  5

Kapitel 1 Strax ljusnar det!                                             7

Kapitel 2 Kunskapens många ansikten
– en textkavalkad                                                                  27

Kapitel 3 Några samtida kunskapsutmaningar
– en bildkavalkad                                                                   67

Kapitel 4 En triad om bildning                                             93

Kapitel 5 Kunskapen och det personliga ansvaret   101

Kapitel 6 En väv av sammanhang                                       119

 

Det sista kapitlet är helt och hållet hämtat ur ”Så fint att Kunskap finns!” – det är mot bakgrund av tankarna där som iakttagelserna i övriga kapitel kommit till. De har hunnit bli många, för ett år är en lång tid om man inriktar sig på att observera den fortsatta kunskapsförvirringen och dess åtföljande effekter. Boken innehåller därför många nya exempel av vilka vissa är av nyckelkaraktär som inte gick att se 2023 men som hann bli självlysande under året som gått.

Allra viktigast i boken är det jag markerar i kapitel 1: det kan hända att ljusningen redan börjat.

Allt gott

 
Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Fakta dig: Ett samtal om sanning, Vinter och kunskapens framtid

Nästa
Nästa

Bodil Jönsson blir en av årets vintervärdar i Vinter i P1