Veckobrev 24

TÄNK ATT …

Hej,

I förra veckan var vi många som blev omskakade. Inte bara av avslöjandena om trollfabriker utan än mer av de efterföljande diskussionerna. Visst kommer en politisk ”lösning” av moraset att dyka upp på ena eller andra sättet. Men vilken den än blir, kommer den inte att bringa ordning i det virrvarr av känslor och tankar som själva skeendet utlöste hos många av oss. Det får vi bearbeta på det individuella planet. Men kanske kan vi hjälpas åt? Kanske vill du testa om nedanstående 25 stolpar kan funka som utgångpunkter för det egna funderandet? De är alla hämtade från en citatbank med 185 nyckelmeningar på www.uppdragkunskap.se .

På den sajten finns det en ruta med lösryckta citat ur boken ”Så fint att kunskap finns!” Varje gång du loggar in där, slumpas det fram ett nytt citat. Här nedan har jag valt ut de 25 som jag menar skulle kunna vara särskilt relevanta som tankestöd med anknytning till trollfabriksdebaklet. Det första lyder: ”Don’t agonize – organize!” Med andra ord: försjunk nu inte bara i våndor utifrån det skedda utan leta efter sådant som du kan och vill haka upp dina tankar, känslor och insatser på. Duger någon/några av de efterföljande 24 som tankestöd eller inspiration till dig? Berätta gärna i så fall vad du väljer och varför!

Citatlista

  1. Don’t agonize – organize!

  2. När det mest spektakulära vinner uppmärksamhet snabbast, kan vrålljugandet breda ut sig ohämmat.

  3. Vad ska vi ha all denna information till om kunskapen samtidigt tappar sin särställning och fakta relativiseras?

  4. Storljugarna, dvs sanningens dödgrävare, ställer till med så mycket. Bland annat underminerar de mentalhygienen och gör en rent trött.

  5. Vi som var med i kunskapssamhällets barndom hade aldrig kunnat tänka oss att det någonsin skulle kunna komma ett sådant här kunskapsförakt och kunskapsmisstänkliggörande.

  6. Den artificiella intelligensen, AI:n, kan aldrig bli en konkurrent till din NI, din naturliga intelligens. Men växelverkan dem emellan kommer att få en stor betydelse.

  7. Kan framtida algoritmer på nätet rentav bidra till att kunskap kan grundlagsskyddas?

  8. Upplysningens valspråk lyder: ”Våga vara vis!” Fastna inte i någon självpåtagen omyndighet eller dumhet, använd ditt förstånd och visa beslutsamhet och mod!

  9. Lärande och kunskaper är så nära förknippade med själva livet att ett kunskapsförakt är rent obegripligt. Förnekar man kunskapens existens, förnekar man också livet.

  10. Det man lär sig tillsammans har ofta en särskild verkan, detta trots att var och en ju alltid måste lära sig själv.

  11. ”Utan tvivel är man inte klok” (Tage Danielson)! Så rätt, så rätt! Tvivla gärna och mycket men låt inte tvivlen förlama dig så att du av det skälet inte kan bli klok. 

  12. I varje ögonblick utgör de vetenskapliga sanningarna den bästa-kunskapen-hittills. Det och bara det. Men det är banne mig inte lite det!

  13. Kunskap kan aldrig K-märkas och kulturskyddas i befintligt skick. Kunskapen måste alltid få utvecklas.

  14. Avvisar man att sanningar faktiskt existerar, är man hänvisad till tro och vidskepelse.

  15. Reagera så det märks när någon i politisk ställning ofta far med uppenbara osanningar men aldrig erkänner sina misstag.

  16. Demokratin är skör. Den kan inte som religionerna motivera sin existens med en gud eller som envåldshärskarna med ett våldsmonopol. Den måste hela tiden leverera.

  17. Att antidemokrater kan få tillgång till en maktapparat som byggts upp inom en samtalsdemokrati är för mig en mardröm.

  18. Lär dig känna igen fascismen genom dess sätt att hetsa grupper mot varandra.

  19. Lär dig känna igen fascismen genom dess uppsättning av ständigt upprepade ”alternativa fakta”.

  20. Lär dig känna igen fascismen genom dess attacker på public service och fri press- och mediavärld.

  21. En lögn är aldrig ena sidan av historien – en lögn är alltid bara en lögn.

  22. Ett individuellt hugskott tar högst en sekund. En beprövad erfarenhet kan ha miljoner mantimmar bakom sig. Vilket litar du mest på?

  23. Hur skulle din egen dag sett ut om du inte haft kunskaper, egna och andras, att förlita dig på?

  24. Hur skulle det gå för Sverige i världen om vi slutade vara en kunskapsnation?

  25. Kräv kunskap, allmänmänsklig hänsyn, hyfs, ömsesidig respekt och föredömlighet av alla politiska ledare.


Allt gott

 

PS: Jonas Fagerson och jag ägnar själva denna veckas podd åt samma utmaning. Vill du, så kolla gärna hur vi resonerar där. DS

Bodil Jönsson

Bodil Jönsson (f. 1942) är fysiker och professor emerita i rehabiliteringsteknisk forskning på Certec vid Lunds universitet. Förutom sin vetenskapliga produktion har hon skrivit flera böcker som vänder sig till den breda läsekretsen. Bodil Jönsson är också känd från bland annat TV-programmet ”Fråga Lund”, där hon svarade på frågor om fysik. Hon har även sommarpratat vid ett flertal tillfällen. År 1991 mottog hon Föreningen Vetenskap och folkbildnings utmärkelse Årets folkbildare. År 2011 blev hon framröstad till Årets Senior av tidningen Veteranen. I mars 2018 utkom boken Gott om tid som fått ett varmt mottagande.

Bodil Jönsson slog igenom för den breda allmänheten med Tio tankar om tid 1999. Det blev en ögonöppnare och storsäljare när den utkom och har följts av flera böcker.

Föregående
Föregående

Nytt poddavsnitt: Gemensamt uppror, lögn & sanning, fascism och tiden

Nästa
Nästa

Veckobrev 23